A Tüzelőanyagok szakértője

A fabrikett Nyugat-Európában már széles körben elterjedt tüzelőanyag, amely hazánkban is a jövő gazdaságos, környezetbarát fűtőanyaga lesz. Kedvező tulajdonságai miatt kitűnő alternatíva a szén, és a tűzifa kiváltására. A fabrikettet különösen ajánljuk kandallóba, cserépkályhába, kazánba és egyéb vaskályhába. A fabrikett kerti főzéshez is kiválóan alkalmas.

A fabrikett nagy nyomáson (180-200 bar) összepréselt faforgács, fűrészpor. Kötőanyagot, ragasztót nem tartalmaz, a fa nyomás alatt megolvadt lignin tartalma tartja össze a különböző formájú fabrikettet. A fabrikett általában tömör, néhány gyár azonban lyukas közepű brikettet is elő tud állítani, így középen is kap levegőt, jobban átizzik és tökéletesebben, könnyebben ég!

A fabrikett fűtőértéke közel duplája a tűzifának

  • A fabrikett 16-18 MJ/Kg, a hasított tűzifa pedig 9-10 MJ/Kg, tehát – ahogy a számok is mutatják - ugyanakkora hőmérséklet eléréséhez akár fele annyi is bőven elég a fabrikettből, mint a fából.

A fabrikett olcsóbb, mint a tűzifa és a gáz

  • A fabrikett kg-os ára bár meghaladja a tűzifa árát, fűtőértéke duplája annak, nedvességet szinte nem tartalmaz, így sokkal nagyobb hővel és lényegesen tovább ég, mint a tűzifa.

A pellet nem más, mint finomított alapanyagból (elsősorban fából) tömörítéssel készített fűtőanyag. A pellet alakja hengeres, átmérője 6-10 mm, hossza 10-30 mm közötti lehet. Alapanyagai lehetnek a fafeldolgozás vagy a mezőgazdaság különböző melléktermékei (forgács, fűrészpor, illetve szalma vagy különböző energianövények). A fabrikett alternatívája azokon a helyeken, ahol fontos az automatizálható fűtési rendszer kialakítása, hiszen méretének köszönhetően megfelelő tüzelőberendezése (pelletkazán) alkalmazása esetén automatikusan adagolható.

Ez az oldal cookie-kat (sütiket) használ a látogató statisztika gyűjtéséhez.