A Tüzelőanyagok szakértője

Vásárlóként Önnek nem kell ismernie, nem is ismerheti az ön által vásárolt pellet gyártási módját, noha ez garantálja, hogy ön mindig az elvárásainak megfelelő fűtőanyagot kapjon. Mi megtesszük ön helyett ezt az ellenőrzést!

Csak kiváló minőségű gépekkel gyártott, igazolt eredetű és bevizsgált minőségű pelletet forgalmazunk, amely minden esetben megfelel a szigorú nemzetközi szabványok követelményeinek és semmilyen problémát ne okoz az ön pelletkazánjában.

A pellet gyártás egyik fontos lépése az alapanyag szárítása

Ha a pelletálásra szánt alapanyag nedvességtartalma meghaladja a 10% körüli értéket, akkor a pellet gyártás folyamatát megelőzően szárítani kell az alapanyagot. A szárítás a pelletgyártás és a pellet minősége szempontjából kiemelt jelentőségű, hiszen a 14-15%-os nedvességtartalom már nehézkessé, szinte szinte lehetetlenné teszi a pelletálást. A szárítandó anyag nedvességtartalma nyilvánvaló hatással van a pellet gyártás teljes folyamatának energiaigényére is. Mindenképp célszerű tehát a szárítási fázist úgy kialakítani, hogy a szárító maga is megújuló energiahordozó felhasználásával működjön (pl. faapríték, egyéb biomassza) és a szárítási folyamat során az alapanyagból eltávozó magas hőmérsékletű vízgőzt is újrahasznosítani erre a célra.

Alapanyag tisztítása, finomítása, hogy Ön a legjobbat kapja

A pellet gyártásához beszállított alapanyag tartalmazhat szennyezőanyagokat (kő, fém stb), ezért az alapanyag tisztítását is meg kell oldani, mágneses vagy egyéb leválasztó segítségével az idegenanyagot el kell távolítani. Különösen fontos lépés, ha újrahasznosított fa az alapanyag. A tisztítást követően az alapanyagot - annak bemenő méretétől függően - egy vagy két fázison keresztül finomítjuk. A finom őrlemény egy ciklonon vagy porleválasztón keresztül kerül ideiglenes betárolásra. A darálás és az őrlés célja, hogy a beszállított heterogén összetételű és egységméretű alapanyagból elérjük a pelletgyártához szükséges jellemzően 0,5-1,5 mm körüli szemcseméretet.

A pellet préselése

Mielőtt sor kerülne a préselésre, kb. 70ºC körüli hőmérsékletű vízpermettel formájában 1-2% tömegszázaléknyi vizet adunk a keverékhez. A meleg vizes kezelés biztosítja, hogy a fa lignintartalma felszabaduljon és a termékben lévő részecskék külső kötőanyag hozzáadása nélkül stabilan megkössön. A porrá őrölt alapanyag, benne az ilyen módon „felpuhított” ligninnel együtt kerül tovább a pellet gyártó gép présterébe. A pelletálási folyamat során az alapanyag a görgőkhöz kerül, majd a présgörgők az ún. matricán keresztülpréselik az alapanyagot. A présgörgő forgásával újabb adag anyag kerül a matrica furataiba, így préselve pelletté az alapanyagot.  

A kiváló minőségű pellet gyártási kulcstényezői:

  1. Megfelelő összhang az alapanyag típusa, minősége, a pelletgép préselési kapacitása és a préselés folyamata között.
  2. A présmatrica áteresztő képessége és súrlódási jellemzői
  3. A présgörgők és a présmatrica felületi jellemzői
  4. A matricában lévő lyukak hossza és átmérője
  5. A présmatricán elterülő alapanyag vastagsága, illetve ezáltal a matricába bepréselendő alapanyag vastagsága
  6. A préselési ciklus frekvenciája, azaz a forgási sebesség.

Pellet présmatricák

A pelletálás történhet gyűrűs matrica vagy síkmatrica segítségével. A dobba kerülve egy vagy több görgő préseli pelletté az alapanyagot a matrica furatain keresztül. Amikor a kész pellet áthalad a matrica furatain, egy kés a megfelelő hosszúságúra vágja vagy töri. A síkmatricás és a gyűrűs matricás pelletálók esetében is cserélhetők a matricák, egy új matrica felhelyezésével akár különböző átmérőjű és hosszúságú pelletek is készíthetők. A jellemző pellet-átmérő általában 6-8 mm, a piaci igényektől függően.

A présmatrica és a görgők kiemelkedően jó kopásálló anyagból kell hogy készüljenek. A jó matricák ötvözete edzett krómacél, a hőkezelésnek köszönhetően a felülete kemény, míg belül erősségét megtartva kellően rugalmas marad. A gyengébb alapanyagból készült vagy rosszul hőkezelt, elsősorban távolkeleti gyártóktól származó gépek esetén a matrica és a görgők élettartama az előbbi értékek harmadát sem éri el, és sokszor a velük készült pellet sem kelleően tömör.

A matrica és a görgők anyagminőségén és a tömörítés folyamatán kívül az alapanyag adagolása is döntő jelentőségű. A cél, hogy az alapanyag egyenletes vastagságban terüljön a matrica és a görgők teljes felületére és a görgők egyenletes mértékben préseljék át az alapanyagot a matrica furatain keresztül. A préselési folyamat növeli az alapanyag hőmérsékletét.

A pellet hűtése

Az elkészült és még meleg (90 oC körüli), ezért a kissé képlékeny pellet egy levegős hűtőrendszeren jut keresztül, hogy lassan érje el a környezeti hőmérsékletet. A hűtési fázis növeli a pellet szilárdságát, és csökkenti a porképződést lehetőségét a további kezelés és anyagmozgatás során. Az ellenáramú léghűtés során a pellet és a hideg levegő egymással szemben áramlik, így az egyre felmelegedő levegő mindig a legmelegebb pelletet hűti – és fordítva. Az ellenáramú hűtés a pellet fokozatos, lassú lehűlését eredményezi, csökkentve a hirtelen hőmérséklet változásra fellépő minőségromlás veszélyét. A hűtési fázis után a pelletet szétterítik egy rázóasztalon, hogy a pelletálási folyamat során rárakódott finom port eltávolítsák. Ezt követően a pelletet ömlesztve vagy zsákokba csomagolva készítik elő a kiszállításra, míg a leválasztott finom port visszavezetik a pelletálási folyamatba.

Csomagolás

A kész pellet a vevői igények figyelembe vételével 15-25 kg-os, vagy 1m3es zsákokban (big-bag), illetve ömlesztett kiszerelésben (tartályban) kerül forgalomba. A kisebb zsákos kiszerelés fajlagosan nagyobb költséggel jár, de előnye a könnyű (kézi) mozgathatóság és a kezelhetőség. A kis zsákos kiszerelés azoknál a vevőknél hasznos, akik a pelletet csak kiegészítő fűtésként használják (pl. pelletkandallók esetén). A big-bag kiszerelés gazdaságosabb, bár 500-1000 kg-os zsákok mozgatása gépi erőt igényel a felrakásnál és a lerakásnál is. Előnyös nagy felhasználók (közintézmények, üzemek, gazdaságok) esetén, ahol a szükséges gépi erő egyébként is rendelkezésre áll. Az ömlesztett pellet ponyva alatt szállítható platós vagy konténeres teherautóval is. A felrakás és a kitárolás túlnyomásos levegős szállítással történik. Az ömlesztett pellet a legolcsóbb és leginkább környezetbarát kiszerelés.

Ezek azok a fontosabb műszaki, logisztikai lépések, információk, amelyeket betartása garantálja a jó minőségű pellet előállítását.

Milyen pelletet vásároljon?

Vásárlóként Önnek nem kell ismernie, nem is ismerheti az ön által vásárolt pellet gyártási módját, noha ez garantálja, hogy ön mindig az elvárásainak megfelelő fűtőanyagot kapjon. Mi megtesszük ön helyett ezt az ellenőrzést! Csak kiváló minőségű gépekkel gyártott, igazolt eredetű és bevizsgált minőségű pelletet forgalmazunk, amely minden esetben megfelel a szigorú nemzetközi szabványok követelményeinek és semmilyen problémát nem okoz az Ön pelletkazánjában.

Ez az oldal cookie-kat (sütiket) használ a látogató statisztika gyűjtéséhez.