Amit a fabrikett használatáról tudni kell

A fabrikett egy nagyon korszerű, környezetbarát tüzelőanyag, amely használatkor a környezetvédelem érdekei, a természetes anyagok iránt érzett vonzódás és a kényelmi szempontok egyidejűleg érvényesíthetők.

A környezetbarát energiahordozó legfontosabb tulajdonságai a következők:

 • természetes alapanyagokból (faporok, faforgács, fa apríték) készül.
 • kötőanyagot (ragasztó) nem tartalmaz, ezért kémiai összetétele a természetes fáéval azonos.
 • nedvességtartalma kicsi (10% körüli), ezért könnyebben és jobb hatásfokkal ég, mint a hagyományos tűzifa.
 • fűtőértéke nagy, kb. 17-18MJ/kg, tehát közel megegyezik a barnaszénével.
 • hamutartalma kicsi (0,7 – 1,4%), hamuja környezetbarát, a szénsalakkal szemben természetes - növényi tápanyag, ezért kiskertekben műtrágya helyettesítésére kiszórható.
 • a fában kén gyakorlatilag nincs, ezért füstje a környezetre káros kéndioxidot nem tartalmaz

Ahhoz, hogy a környezetbarát tüzelőanyag, a fabrikett előbb felsorolt előnyei maradéktalanul érvényesülhessenek, megfelelő tüzelőberendezésben kell elégetni, de kellő figyelem mellett jó tulajdonságai a hagyományos tüzelőberendezésekben is megmutatkoznak.

Mindenekelőtt azt kell tudnunk, hogy a fabrikett használatakor a fatüzelés ismert szabályait kell betartani, de figyelembe kell venni néhány, csak a fabrikettre jellemző tulajdonságot is.

Ezek a sajátos, a fabrikettre jellemző tulajdonságok a következők:

 • a tűzifával szemben 2-3-szor nagyobb sűrűségű, és mintegy 40%-kal nagyobb fűtőértékű, ezért ugyanolyan fűtőhatás eléréséhez a tüzelőberendezés tűzterében kisebb mennyiséget kell elégetni.
 • égés közben a fabrikett mérete változhat, ezért a tűzteret nem szabad teljes mértékben kitölteni (ajánlott a 40-60% -os töltés), mert a táguló fabrikett mechanikailag károsíthatja a tüzelő berendezést.
 • lakossági tüzelőberendezésekben jó hatásfokkal a megfelelően szilárd fabrikett égethető el. A jó minőségű fabrikettre az jellemző, hogy égés közben szenesedő brikettek között a szükséges légáram (megfelelő huzat mellett) létrejön, és a fabrikett gázai tökéletesen elégnek.

Miben tüzelhető el a fabrikett?

Minden olyan tüzelőberendezésben tökéletesen elégethető, amely fa vagy széntüzelésre alkalmas. A tüzelés hatékonyságát nagyban befolyásolja, ha megfelelően tudjuk szabályozni az égéshez szükséges levegő mennyiségét.

Néhány hasznos tanács

A különböző fa-és vegyestüzelésű tüzelőberendezésben történő használatához!

Cserépkályhában, kandallóban

A fához hasonló módon kell a fabrikettet használni, de a tűztérbe egyszerre a fánál megszokott mennyiség 1/3-át célszerű betölteni. Ellenkező esetben a cserépkályha felmelegedése túl gyors, és a túlhevítés is előfordulhat. A cserépkályha ajtaját illetve levegőcsappantyúit csak a brikett teljes elszenesedése után szabad elzárni, akkor, amikor a brikettből képződött faszén, alig látható kékes lánggal izzik.

Vegyestüzelésű kazánokban

A tűztér 1/3-1/2-es töltöttsége mellett érhetjük el a legjobb tüzelési hatásfokot. A brikettet felül kell meggyújtani, és kezdetben felső levegőadással kell a természetes huzatot növelni. A levegőelállításhoz a huzatszabályozót úgy kell beállítani, hogy az égési levegő egy része mindig felüljusson a tűztérbe. Az alsó levegő mennyiségét a túl gyors égés elkerülése céljából csökkenteni kell, de teljesen elzárni soha nem szabad. A felső levegő bevezetés akkor szüntethető meg, ha a fabrikett a tűztérben teljesen átizzott, a fagázok képződése befejeződött, a brikettmaradvány, mint faszén ég.

Gyakran ismételt kérdések

 1. Mennyit kell brikettből “rátenni” a tűzifához képest? Bio fabrikettel való tüzelés esetén kb. fele-háromnegyede mennyiség szükséges, mint a nyers tűzifából, mert a fabrikett nagy nyomással préselt, szárított fűrészporból, forgácsból készül, kötőanyag hozzáadása nélkül.
 2. Mennyire nedves a brikett? A fabrikettben száraz anyagból van, melynek a nedvességtartalma 5-10% közötti, ellenkező esetben a brikettet nem lehet előállítani.
 3. Mennyi salak, hamu keletkezik brikett égetése esetén? A fabrikett elégetése esetén nem képződik nagy mennyiségű hasznosítatlan salak, mivel mindössze 1-2 % hamu marad vissza (tűzifánál 15-20% hamu, szénnél 30% salak marad). A fabrikett hamuja a kertben beásható.
 4. Hogy lehet tárolni a brikettet? A fabrikett mozgatása, szállítása, tárolása, használata könnyű, tiszta, mivel egységcsomagokban van, tüzelésre készen, így nem kell vágni és hasogatni. Mivel száraz, ezért fedett, zárt helyen ajánlott tárolni.
 5. Mi a különbség fűtőértékben a tégla- és a henger alakú fabrikett között? A fűtőérték nem a forma határozza meg, hanem a felhasznált fa faj, az alapanyag nedvességtartalma és a préselés minősége (minél nagyobb nyomáson préselik, annál jobban képes tovább izzani a brikett).
 6. Hogyan kell a kazán/kandalló szellőzését beállítani ennél a terméknél? Amíg a brikett lángra kap, addig nagyobb szellőzést kell biztosítani. Amint átizzott és kis, kékes színű lánggal ég a szellőzést minimalizálni kell, a lényeg, hogy ha már izzik a brikett, akkor ezt az izzó állapotát minél tovább meg kell őrizni, mert így tudja a legtöbb hőt leadni. Általában 15-20 perc elég ahhoz, hogy a brikett izzása megfelelő legyen, és ezután lehet a szellőzést minimalizálni.
 7. Milyen hőmérsékletet kibíró kazánban használható? (Házi gyártásúba betehető-e?) Mindenbe jó, amibe fával is lehet tüzelni. Fontos, hogy a szokásos fa mennyiség felét használjuk brikettből, hogy a tűztér túlhevítését elkerüljük.
 8. Hogyan és mivel kell begyújtani? Mivel itt egy száraz tüzelőanyagról van szó, ezért a kandalló begyújtósok alkalmazását javasoljuk.. Ajánlott felülről begyújtani, de a hagyományosabb alulról begyújtás sem problémás.
 9. Vegyesen lehet-e használni a brikettet a fával? Lehet, de nem érdemes. A nedves tűzifa égéséhez több levegő szükséges, ezért a fabrikett esetén gyorsabb leégéshez vezethet, és egyértelműen rontja a brikett hatásfokát. A tűzifa a magas nedvességtartalma miatt, az égés során először a benne lévő vizet párologtatja el, erre használva az energiát, míg a brikett egyből az Ön otthonát fűti.
 10. Mennyit kell egyszerre rátenni a tűzre? 40-60%-át, mint fából.
 11. Mennyi ideig tartja a hőt (izzik) a fabrikett? Órákon át, ha a levegőáramlás kellőképpen van beállítva.