Információk  a  fabrikettről
Információk a fabrikettről

A fabrikett Nyugat-Európában már széles körben elterjedt tüzelőanyag, amely hazánkban is a jövő gazdaságos, környezetbarát fűtőanyaga lesz. Kedvező tulajdonságai miatt kitűnő alternatíva a szén, és a tűzifa kiváltására. A fabrikettet különösen ajánljuk kandallóba, cserépkályhába, kazánba és egyéb vaskályhába. A fabrikett kerti főzéshez is kiválóan alkalmas.

A fabrikett nagy nyomáson (180-200 bar) összepréselt faforgács, fűrészpor. Kötőanyagot, ragasztót nem tartalmaz, a fa nyomás alatt megolvadt lignin tartalma tartja össze a különböző formájú fabrikettet. A fabrikett általában tömör, néhány gyár azonban lyukas közepű brikettet is elő tud állítani, így középen is kap levegőt, jobban átizzik és tökéletesebben, könnyebben ég!

Használata:

Kazánba legcélszerűbb alulra berakni és fentről meggyújtani gyújtóssal és kevés fával! Mivel a fabrikett teljesen száraz, könnyen begyullad és hamar izzani kezd. Cserépkályhába vigyázni kell, nem szabad a tűztérbe egyszerre sok fabrikettet tenni a magas fűtőértéke és az izzás közbeni terjeszkedése miatt. Ugyanúgy kell vele begyújtani, mint a tűzifával vagy a szénnel, apróra vágott fadarabokkal és papírral. Azonban forgalmazunk kifejezetten fabriketthez használható alágyújtóst, amely használata esetén nincs szükség sem papírra, sem apróra vágott fadarabokra, mert egy szál gyufával meg lehet gyújtani az alágyújtóst, amely meggyújtása után kb. 15-20 percig magától ég, és ez idő alatt meggyújtja a fabrikettet.

Ahol fával vagy szénnel lehet tüzelni, ott gyakorlatilag fabrikettel is lehet. A tüzelés hatékonyságát nagyban lehet növelni ha megfelelően tudjuk szabályozni az égéshez szükséges levegő mennyiségét! Szemmel láthatóan minden oldalon lánggal kell égnie a fabrikettnek, ezután lehet a levegőnyílást lezárni minimumra, hogy izzani kezdjen a termék. Ez az idő tüzelőberendezéstől függ, de általánosságban mérvadó az, hogy a begyújtástól számított maximum 15-20 perc elég szokott lenni ahhoz, hogy a fabrikett izzása megfelelő legyen

Tárolása:

A fabrikett száraz helyen évekig minőségromlás nélkül tárolható. Magába nem szívja a párát de eső, víz nem érheti mivel csomagolása nem vízálló! Mivel ragasztóanyagot nem tartalmaz, így ha csapadék éri megdagad és fűrészporrá esik szét!

Anyagszükséglet meghatározása:

Az, hogy mennyi brikettre van szükség háza fűtéséhez függ attól, hogy:

  • Ön milyen meleget szeret (20°C vagy 30°C)?
  • Egész nap vagy csak időközönként fűt?
  • Milyen hosszú lesz a tél?
  • Milyen a háza szigetelése?
  • Vegyesen használná vagy csak fabrikettel fűtene?
  • Mekkora légköbmétert fűt?

Viszont az általánosságban elmondható, hogy ha fabrikettel vált, akkor kb. fele mennyiséget kell rendelnie, mint a hasított tűzifából!