Brikett használata, felhasználása
Brikett használata, felhasználása

Mindenekelőtt azt kell tudnunk, hogy a fabrikett használatakor a fatüzelés ismert szabályait kell betartani, de figyelembe kell venni néhány, csak a fabrikettre jellemző tulajdonságot is.

Ezek a sajátos, a fabrikettre jellemző tulajdonságok a következők: a tűzifával szemben 2-3-szor nagyobb sűrűségű, és mintegy 40%-kal nagyobb fűtőértékű, ezért ugyanolyan fűtőhatás eléréséhez a tüzelőberendezés tűzterében kisebb mennyiséget kell elégetni. Erre figyelni kell, mert különben hamarabb tönkremegy a tűztér. Égés közben a fabrikett mérete változhat, ezért a tűzteret nem szabad teljes mértékben kitölteni (ajánlott az 50-60%-os töltés), mert a táguló fabrikett mechanikailag károsíthatja a tüzelő berendezést. lakossági tüzelőberendezésekben jó hatásfokkal a megfelelően szilárd fabrikett égethető el. A jó minőségű fabrikettre az jellemző, hogy égés közben szenesedő brikettek között a szükséges légáram (megfelelő huzat mellett) létrejön, és a fabrikett gázai tökéletesen elégnek. Alacsony nedvességtartalma miatt száraz helyen kell tárolni. A felbontott csomagot lehetőség szerint mihamarabb fel kell használni. Amíg a brikett lángra kap, nagyobb szellőzést kell biztosítani. Amint átizzott és kis kékes színű lánggal ég, a szellőzést minimalizálni kell. Lényeges, ha a brikett már izzik, ezt az állapotot a lehető legtovább meg kell őrizni, így tudja a legtöbb hőt leadni. Ajánlott felülről begyújtani, de a hagyományos alulról történő begyújtás sem probléma. A keményfa brikett a hőt sokáig tartja. Esti begyújtásra kb. 8-9 db elegendő (Ez függ a kandalló/kazán/kályha méretétől is.). Ha este 9 óra körül még teszünk rá 2-3 darabot és a szellőzést minimumra állítjuk, akkor éjfél körül még izzani fog.

Lehet tűzifával vegyesen is alkalmazni, de nem muszáj.