Hogyan készül a brikett?
Hogyan készül a brikett?

Miért kell hosszabb távon is a Brikettben gondolkodnunk !? A szakértők egy dologban mindenképpen egyetértenek. Földünk szén- és olajkészlete előbb vagy utóbbki fog merülni.

A kérdésre kézenfekvő megoldást jelenthet a mezőgazdasági, erdészeti alapanyagok, valamint visszamaradó hulladékanyagok brikettálása vagy pelletálása. Cikkünkben a brikett gyártás berendezéseit és folyamatát szeretnénk egyszerűen és közérthetően bemutatni.

Brikettet számos alapanyagból előállíthatunk. Brikettálhatunk forgácsot, lombhulladékot, papírt, de még fémhulladékot is. Természetesen ez utóbbit később nem tudjuk a tűzre dobni, de térfogat csökkentésre egyes esetekben tökéletes megoldást jelent. A kazánok és egyéb tüzeléstechnikai berendezések műszaki színvonala odáig fejlődött, hogy mára a biomassza alapanyagokkal működő rendszerek hatásfoka eléri a földgázzal táplált kazánok teljesítményét.

A brikettálás sarkalatos pontja az alapanyag folyamatos biztosítása. Sok gazdaság esik abba a hibába, hogy a brikettáló rendszer beszerzése után szembesül a problémával: nem áll rendelkezésre a gép minimum egy műszakban történő üzemeléséhez szükséges alapanyag. Ennek kipipálása után az aprítás következik. Egy kalapácsos, dob vagy tárcsásaprítógéppel, netán egy telepített shredderrel a brikettáláshoz szükséges szemcseméretűre darálják az alapanyagot. Ebben az esetben a megfelelő szemcseméret 10-12 mm alatt marad.

Aprítás után a szárítás és a kondicionálás következik. Nélkülözhetetlen, hogy az alapanyag nedvességtartalmát a brikettálás előtt 12-18% alá csökkentsük, ezért egyes esetekben ipari szárítók használata szükséges. A fűtőegység által termelt hő a csarnok fűtésére, illetve kommunális hőszolgáltatás nyújtására is alkalmas. Ha a brikett végtermék értékesítésre kerül, akkor szükségessé válhat a kondicionálás is. A kondicionáló berendezéssel felület aktiváló anyagokat, például lignint adhatunk a keverékhez.

Az előkészített alapanyag a brikettprésben kerül feldolgozásra. A szerszámok között 100-200 MPa nyomás hatására nyeri el a brikett a végső formáját. Típus szerint megkülönböztethetünk hidraulikus, mechanikus, csigás és síkmatricás brikettpréseket. Ez utóbbiakkal elérhetjük az akár 1500 kilogrammos óránkénti kapacitást is, mely természetesen a gépek számának növelésével meg is többszörözhető.
A folyamatot a csomagolás zárja. Az ipari felhasználásra szánt brikett big-bag vagy oktabin kiszerelésben kerül forgalomba, míg a kisebb felhasználóknak értékesített végterméket 5-50 kilogrammos zsákokba, dobozokba csomagolják.