Információk a fabrikettről
Információk a fabrikettről

Mi az a bio fabrikett?

A bio fabrikett fűrészpor vagy faforgács nagy nyomáson történt összepréselésével keletkezik. Semmilyen ragasztót vagy kötőanyagot nem tartalmaz, a fa nagy nyomáson megolvadt lignin-tartalma fogja össze.

Hogyan kell használni a fabrikettet?

Szinte ugyanúgy kell használni, mintha fával fűtene. Figyelembe kell azonban venni, hogy a brikett fajsúlya 1,3-1,4 között van, ezért a tüzelőberendezést - kályhát, kazánt, stb. - maximum csak 2/3-ad részig szabad megtölteni vele, hogy a hőtágulás ne okozzon problémát. Begyújtásához apróra hasogatott fa gyújtóst és papírt is alkalmazhat, viszont ez időigényes, körülményes megoldás. Ajánljuk helyette nagy égéshőjű alágyújtósunkat. Ezzel gyerekjáték a begyújtás! A begyújtást kis darabokkal kell kezdeni, néhány fabrikett darab megfelelő erre a célra, majd ha ez már jól ég, akkor lehet rátenni a többit. Kazánba ajánlatos alulra behelyezni a brikettet és felülről meggyújtani kevés gyújtóssal vagy alágyújtóssal.

Környezetbarát-e a bio fabrikett?

Mindenképpen, hiszen az égés során csak annyi szén-dioxiddal szennyezi a környezetet, amennyit a fa élete során megkötött. Ként nem tartalmaz, ezért kén-dioxiddal egyáltalán nem károsítja a levegőt.

Miért fabrikett és nem tűzifa?

Tárolása nem igényel nagy helyet, tiszta és nem hagy koszt. A tűzifa kb. 40%-os víztartalmához képest a fabrikettnek maximum 10%-os a nedvességtartalma. A pénzéért tehát teljes mértékben fűtőanyagot és nem vizet kap. A tűzifa fűtőértéke kb. 12,5 - 14 MJ, a briketté ezzel szemben 17,5 - 18,7 MJ között mozog. A fabrikettet nem kell darabolni, hasogatni, elég csak pár darabot a fűtőberendezésbe helyezni és már meg is gyújthatja. Könnyű használni, gazdaságos megoldás, és a környezetet is óvja.

Milyen berendezésekben használható a fabrikett?

A fabrikett minden olyan fűtőberendezésben használható, ami fa- és/vagy széntüzelésre alkalmas, így kályhában, kandallóban, cserépkályhában, kazánban, stb. Azokban a berendezésekben lehet a leghatékonyabban fűteni vele, aminek a levegőszabályozása jól működik, mivel a brikett begyulladása után azt izzítani kell, úgy, mint a szenet, és ehhez nagyon kevés levegőre van szükség.

Mi a teendő a fabrikett meggyulladása után?

Ha a fabrikett minden oldalán lánggal ég, akkor a levegőnyílást le kell zárni úgy, hogy csak kevés levegő jusson az égéstérbe. Ezzel elérjük, hogy hosszú időn keresztül izzon, és biztosítsa a meleget a lakásban. Újabb fabrikettet csak akkor kell tenni a tűzre, ha az már a leégéshez közeli fázisban van.

Lehet-e használni vegyesen a fabrikettet fával és szénnel együtt?

Lehet vegyesen használni mindkettővel. Figyelni kell azonban arra, hogy száraz tűzifát használjunk, mivel a magas víztartalom miatt több levegő szükséges a fa meggyulladásához, ami pedig a fabrikett gyors elégéséhez vezet. Szén esetében pedig a túl poros szén lefojthatja a brikett izzását, lassíthatja a begyulladását, ezért csak már izzó brikettre tegyük a szenet, vagy izzó szénre a brikettet. Vigyázni kell, mivel a szénnek és a brikettnek is nagyon magas a fűtőértéke, így ha túl sokat helyezünk az égéstérbe, a túlságosan magas hőmérséklet kárt tehet a berendezésben!

Mennyi fabrikettet kell vásárolni, ha azelőtt fával tüzelt valaki?

A mennyiséget nehéz megállapítani, hiszen mindenki más hőmérsékletet szeret a lakásában, és nincs két egyforma tüzelőberendezés sem, minthogy a tűzifa minősége is más és más. De összességében megállapítható, hogy nagyjából feleannyi brikettel kifűthető a lakás egy fűtési szezon alatt, mint tűzifával.

Van-e összefüggés a fabrikett mérete és a fűtőértéke között?

Van, még pedig olyan mértékben, hogy a vastagabb fabrikett lassabban ég el és tovább izzik, mivel méretéből adódóan nagyobb, erősebb présgép nyomja össze, így sokkal tömörebb, mint a kisebb méretűek. A tapasztalat szerint a 9 cm-es vagy ennél nagyobb vastagságú brikettek rendelkeznek a legjobb fűtőértékkel!

Miért van lyuk a brikett közepén?

Vastagabb fabrikettek esetében fordul ez elő, és csak néhány gyár tud ilyen brikettet előállítani. A lyuk miatt a brikett középen is levegőhöz jut, jobb az izzása és tökéletesebben ég.

Befolyásolja a kémény típusa a fűtés hatékonyságát?

De még mennyire! Általánosságban elmondható, hogy minden típusú kémény esetén használható a bio brikett, így a hagyományos, téglából készült esetén is. De ha szeretnénk elkerülni illetve minimálisra csökkenteni a hőveszteséget, akkor ajánlatos saválló acélból vagy kerámiából, tűzálló betonból, samott téglából vagy fagyálló pillértéglából készíttetni a kéményünket, sőt, ha biztosra akarunk menni, akkor javasolt hőszigetelt kéménybélést is alkalmazni. Gondoskodni kell arról, hogy a kémény megfelelően tiszta és jól szellőző legyen!

A fabrikett hamuját hová lehet elhelyezni?

Mivel a fabrikett bio termék, ezért a keletkező minimális mennyiségű hamu is bio, ezért talajjavításra felhasználható, növények alá, kiskertbe kiszórható, beásható a földbe esetleg behelyezhető a komposztálóba. Ha nincs kert, akkor a hulladéktárolóba is szórható. Általánosságban elmondható, hogy a fabrikett elégetése után 1-2% hamu marad.

Hogyan kell tárolni a fabrikettet?

Mindenképpen fedett, száraz helyen kell tárolni. Megfelelő helyen történő tárolás esetén évekig is eláll minőségromlás nélkül. A brikett műanyag zsákokban és/vagy dobozban van elhelyezve, a műanyag zsákba a pára nehezen tud bejutni. Ennek ellenére szabad ég alatt semmi esetre sem szabad tárolni, mivel a napsugárzás károsíthatja a csomagolást, és ezzel a csapadék is könnyedén átjuthat rajta. A fabrikett nedvességgel érintkezve megdagad és szétesik, felhasználása ezáltal lehetetlenné válik.