A fűtőértéke, ára, kiszerelése, tisztasága számos előnnyel jár a tűzifával szemben.
A fabrikett fűtőértéke közel duplája a tűzifának
- A fabrikett 16-18 MJ/Kg, a hasított tűzifa pedig 9-10 MJ/Kg, tehát – ahogy a számok is mutatják - ugyanakkora hőmérséklet eléréséhez akár fele annyi is bőven elég a fabrikettből, mint a fából.
A fabrikett olcsóbb, mint a tűzifa és a gáz
- A fabrikett kg-os ára bár meghaladja a tűzifa árát, fűtőértéke duplája annak, nedvességet szinte nem tartalmaz, így sokkal nagyobb hővel és lényegesen tovább ég, mint a tűzifa.
A fabrikett mindig száraz
- A hagyományos tűzifa esetében az átlagos nedvességtartalom 30-50% között mozog (amit természetesen a fa árában mérnek), míg a fabrikett nedvességtartalma extrém alacsony, mindössze 8-10 %, így csak nagyon sűrű, tömör és száraz fát vásárol.
A fabrikett nagyon kényelmes
- A fabrikett 10 kg illetve 12 kg-os egységcsomagokban kapható, nem morzsolódik, nem porzik, míg a fát hasogatni és szárítani kell. A kis adagok nagyon kis helyen elférnek. Minden fabrikett egyforma nincsenek szárazabb és nedvesebb, könnyebb vagy nehezebb darabok, ezért sokkal jobban kiszámítható és adagolható a fabrikettes tüzelés, így azonos feltételek mellett (kályha és levegő) a tűz mindig azonos ideig és azonos hővel fog égni.
A fabrikett kíméli a kandallót, kályhát,kazánt
- A stabilabb és kiegyensúlyozott égésnek köszönhetően a kályhára vagy kandallóra jutó hirtelen hőterhelés töredéke a hagyományos tűzifához képest, az extrém alacsony nedvességtartalom miatt a kemény kormolódástól sem kell tartani.
A fabrikett nagyon sokáig ég
- A fabrikett akár 2-3 órán keresztül is képes égni, ezért szinte alig kell foglalkozni a tűztér „etetésével”, míg a tűzifával folyamatosan törődni kell.
A fabrikettből nem kell előre bevásárolni
- Fabrikett szezon alatt is mindig van, minősége stabil, akár 10 kg-os kiszerelésben is megvásárolható, így nem kell előre megvásárolni a tüzelőt, míg a fa minősége szezon alatt folyamatosan romlik, annak beszerezhetősége bizonytalan.
Fabrikett után alig van hamu
- A fabrikett mivel színtiszta, porszáraz, sűrített fa, égése után alig marad némi hamu (1-2%), míg a tűzifa után 20-30% hamut kell eltakarítanunk.
A fabrikett kevés helyet foglal
- Hatalmas fűtőértékének és praktikus kiszerelésének köszönhetően a fabrikett fele-harmad annyi helyet foglal, mint a tűzifa.